Składniki na spód
- 50 g. płatków kukurydzianych
- 200 g. ciasteczek korzennych
- 60 g. masła
- 3 łyżki miodu
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu zmielonego lub z wiaderka (ja preferuję zmielony z kostki)
- 4 duże jaja
- 200 ml mleka
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- aromat waniliowy
- cukier waniliowy
- 80 g. masła
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy z miodem,kruszymy ciasteczka płatki kukurydziane.Suche składniki mieszamy z masłem i mieszamy.Połowę ''ciasta'' wykładamy na spód tortownicy śr.24 cm dociskamy i schładzamy w lodówce.
Twaróg dokładnie miksujemy lub mieszamy z jajami.Masło rozpuszczamy z cukrami w dużym garnku aby wszystkie składniki się tam zmieściły i dodajemy kilka kropel olejku waniliowego.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku.Do rozpuszczonego masła dodajemy masę serową mieszamy aż całość dobrze się nagrzeje.Kiedy masa będzie ciepła dodajemy rozpuszczoną skrobię w mleku i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Połowę masy przelewamy na ciasteczkowy spód następnie na górę dodajemy drugą połowę ciasteczek i kolejna warstwa sera.Całość schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz