poniedziałek, 1 lutego 2016

Sernik bez pieczenia

Sernik bez pieczenia?Tak! Od dziś to jedno z moich ulubionych ciast jest szybki,delikatny i kremowy.Wystarczy schłodzić i gotowe :)

Składniki na spód

  • 50 g. płatków kukurydzianych
  • 200 g. ciasteczek korzennych
  • 60 g. masła
  • 3 łyżki miodu
Składniki na masę serową
  • 1 kg twarogu zmielonego lub z wiaderka (ja preferuję zmielony z kostki)
  • 4 duże jaja
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • aromat waniliowy
  • cukier waniliowy
  • 80 g. masła
Przygotowanie
Masło rozpuszczamy z miodem,kruszymy ciasteczka  płatki kukurydziane.Suche składniki mieszamy z masłem i mieszamy.Połowę ''ciasta'' wykładamy na spód tortownicy śr.24 cm dociskamy i schładzamy w lodówce.

Twaróg dokładnie miksujemy lub mieszamy z jajami.Masło rozpuszczamy z cukrami w dużym garnku aby wszystkie składniki się tam zmieściły i dodajemy kilka kropel olejku waniliowego.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w mleku.Do rozpuszczonego masła dodajemy masę serową mieszamy aż całość dobrze się nagrzeje.Kiedy masa będzie ciepła dodajemy rozpuszczoną skrobię w mleku i mieszamy do uzyskania konsystencji gęstego budyniu.
Połowę masy przelewamy na ciasteczkowy spód następnie na górę dodajemy drugą połowę ciasteczek i kolejna warstwa sera.Całość schładzamy kilka godzin w lodówce.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz