poniedziałek, 29 lutego 2016

Odwrócone ciasto pomarańczowe

Witam bardzo cieplutko bo niestety u mnie pochmurno i deszczowo...
Ostatnio mama zakupiła bardzo duży zapas pomarańczy i postanowiłam coś wykombinować dobrego.Weszłam na ulubiony blog Pani Doroty patrze a tam ciasto pomarańczowe!Idealnie <3
Lekkie,mokre,szybki i baaardzo pomarańczowe.Zachęcam do wypróbowania,rodzina oszaleje !

Składniki na syrop pomarańczowy:

  • 2 - 3 sztuki średniej wielkości pomarańczy
  • 150 g cukru
  • 100 ml wody
Przygotowanie:
Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Kroimy w plasterki (tyle plasterków,aby zakryc dno tortownicy 23 cm)
W  garnuszku gotujemy wodę z dodatkiem cukru. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia się cukru,mieszamy. Na wodę z cukrem wykładamy plasterki pomarańczy. Gotujemy, na małej mocy palnika, przez około 12-15 minut. Przez ten czas skórka pomarańczy zmięknie a z wody z cukrem powstanie pyszny pomarańczowy syrop.
 Składniki na ciasto:
  • 185 g kefiru
  • 110 g masła, roztopionego
  • 3 duże jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 220 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 g cukru
Przygotowanie:
W naczyniu mieszamy kefir z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodajemy jajka, cukier, skórkę z pomarańczy mieszamy trzepaczką.
Do składników mokrych dodajemy przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszamy tylko do połączenia się składników.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy plasterki pomarańczy w syropie, jeden przy drugim. Na nie przelewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto uwolnić z foremki.Następnie samo ciasto nakłuwamy patyczkiem. Pozostały syrop pomarańczowy delikatnie wylewamy na gorące ciasto (zachować 2 łyżki syropu).
Po wystudzeniu ciasto przekładamy na paterę dnem do góry. 2 łyżkami syropu polewamy ciasto, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca.

Ciasto jest wyśmienite!
Smacznego :*





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz