Moja zemsta nie miała na górze migdałów,ponieważ musiałam zapomnieć jak to ja..więc w ruch poszła czekolada,ale tak wszystko połączyło się znakomicie :)
AAAA no i tak! Moje ciasto troszkę się różni od tradycyjnego galaretka i owocami,ponieważ zamist wiśni są truskawki :)
Składniki na ciasto: forma 25x35
- 600 g mąki pszennej
- 360 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 125 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i zalewamy letnim tłuszczem. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do mąki. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce.
Jedną część ciasta wykładamy do blaszki , wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 st. C około 20 minut. Studzimy.
Składniki na bezę:
- 6 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Drugą część ciasta umieszczamy w takiej samej blaszce jak pierwszą, rozkładamy na niej pianę z białek i pieczemy w 160 st. C przez około 35 - 40 minut. Aby beza zbytnio się nie przypiekła można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową. Ciasto studzimy.
Składniki na warstwę owocową:
- około 450 g mrożonych truskawek(świeże oczywiście lepsze)
- - 2 galaretki truskawkowe
- - 2 szklanki wrzątku
Przygotowanie:
Owoce mrożone rozmrażamy i kroimy na dwie części
Galaretki wsypujemy do wrzątku i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Studzimy i wylewamy na blat ciasta kruchego.Na galaretkę układamy połówki truskawek.
Warstwa śmietanowa:
- 500 ml śmietany 30 - 36 %
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka żelatyny
Przygotowanie:
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w malutkiej ilości gorącej wody trochę studzimy i mieszamy z masą śmietanową.
Masę przekładamy na warstwę galaretki.
Na śmietanę kładziemy blat z bezą i całość oblewamy
rozpuszczoną czekoladą lub gotową polewą .
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz