niedziela, 21 lutego 2016

Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem

Urodziny,urodziny i po urodzinach,ale ciasta jeszcze są co mnie bardzo cieszy hihi.
W tym roku przygotowałam słynne ciasto zemsta teściowej oraz czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i musem truskawkowym.Szkoda,że za oknem tak ponuro,deszcz na przemian ze śniegiem...Chcę już powrót lata...owoce,promienie słońca :) Aby chociaż odrobinkę poczuć smak lata w obu ciastach  wykorzystałam truskawki co prawda mrożone,ale i tak jestem zachwycona :)
Na pierwszy ogień idzie ciasto czekoladowe,jutro zawita zemsta teściowej ;D
Zapraszam !!

Czekoladowe ciasto z kremem budyniowym i truskawkowym musem.

Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g)
  • 1 jajko
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. oleju np. rzepakowego
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 - 3/4 szkl. cukru
  • 200 g miękkiej margaryny
Masa owocowa:
  • 2 galaretki truskawkowa
  • 450 g  truskawek świeżych lub mrożonych
  • 200-250 ml wody
Przygotowanie:

Truskawki rozmrażamy

Mleko podgrzewamy, zestawiamy z ognia i rozpuszczamy w nim czekoladę. Odstawiamy do ostygnięcia. 
W misce ucieramy jajo na puszysty krem, dodajemy partiami cukier, następnie olej, śmietanę.
 Na końcu dodajemy mleko z czekoladą. W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao, proszek i sodę. 
Suche składniki przekładamy do mokrych i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160°C lub do suchego patyczka. Ciasto studzimy i zdejmujemy z niego papier do pieczenia. Ciasto ponownie wkładamy do foremki.

Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy oba rodzaje cukru. W pozostałej połówce dokładnie mieszamy mąki i budyń. Mieszankę budyniową wlewamy do do gotującego się mleka delikatnym strumieniem energicznie mieszając. Gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy. Miękką margarynę przekładamy do miski i ucieramy dodając partiami całkowicie wystudzony budyń.Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.

Rozmrożone truskawki miksujemy blenderem w garnuszku,wlewamy szklankę wody i zagotowujemy.Po zagotowaniu wsypujemy dwie galaretki truskawkowe,dokładnie mieszamy i studzimy w lodówce aż lekko zgęstnieje.

Na czekoladowe ciasto rozprowadzamy dokładnie masę budyniową dociągając do brzegów,aby galaretka nie dostała się do ciasta.Na masę wylewamy mus truskawkowy i schładzamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia musu.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz