Jakoś nigdy nie byłam przekonana do tego typu słodkości,bałam się że dodatek warzyw będzie wyczuwalny ale po zrobieniu ciasta ze szpinakiem okazało się ze to genialny pomysł aby nasze słodkości urozmaicić.Dziś zabrałam się za ciasto mocno marchewkowe!Wilgotne,nie za słodkie z chrupiącymi orzechami na górze i kremem kokosowy...IDEALNE !
Składniki:
- 3/4 szklanki ananasa z puszki, pokrojonego na kawałeczki
- 3 szklanki surowej marchewki, drobno startej
- 250 g mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki mleka
- szczypta soli
Składniki na krem:
- dwa serki śmietankowe kremowe
- serek mascarpone
- 3/4 szkl. cukru pudru
- szklanka wiórków kokosowych
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- szklanka orzeszków ziemnych
Przygotowanie:
Masło miksujemy mikserem kilka minut,dodajemy cukier i dalej miksujemy około 5 min.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,sodą i przyprawami.Następnie do ubitego masła z cukrem dodajemy po jednym jajku i ekstrakt z wanilii,dalej miksujemy.Dodajemy połowę suchych składników,mieszamy,dodajemy mleko i resztę suchych składników.Na koniec dorzucamy startą marchewkę i ananasa,mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 st.C na około 45 min do ,,suchego patyczka''.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto dzielimy na dwie części,
Serek śmietankowy i mascarpone miksujemy na najniższych obrotach miksera z cukrem i ekstraktem waniliowym oraz z wiórkami kokosowymi.Połowę kremu rozprowadzamy na jednym blacie,przykrywamy drugim i rozprowadzamy resztę kremu.Na górę dodajemy orzeszki ziemne i schładzamy przez około dwie godzinki w lodówce.:)
Smacznego łasuchy!
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz