poniedziałek, 8 lutego 2016

Kokosanki

Dzień przed tłustym czwartkiem w każdym zakamarku domu czułam zapach oleju po smażeniu faworków...Były pyszne,ale nie wiedziałam co zrobić z tak dużą ilością białek bo niestety w faworkach wykorzystujemy tylko żółtka.Pierwsza myśl...kokosanki! Już raz robiłam i niestety nie wyszły dobre,spalone,twarde..Tym razem były idealne!
Zapraszam na kokosowy zawrót głowy :)

Składniki:
  • 300 g kokosu
  • 5 białek
  • pół szklanki cukru
  • 80 g masła
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę,pod  koniec ubijania dodajemy pół szklanki cukru.
Masło rozpuszczamy i zalewamy nim kokos,mieszamy aby każda wiórka była pokryta masłem.Do wiórek dodajemy pół ubitych białek mieszamy i znów dodajemy drugą połowę i mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy masę kokosową dużą łyżka i formujemy kokosanki.Pieczemy do zarumienia w 170 st.C






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz