piątek, 29 stycznia 2016

Szarlotka mamy

Dziś na stół wjeżdża szarlotka z przepisu mojej mamy!Pięknie pachnie cynamonem a dodatek kokosu do bezy sprawia,że całość jest jeszcze bardziej delikatna i smaczna.Ja osobiście uwielbiam szarlotki,ale zawsze powracam do tej domowej,którą pieczę według przepisu mamy,ponieważ JEST NAJLEPSZA! :)

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto
  • 1500 g jabłek
  • 1/2 słoika dżemu
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • pergamin
  • cynamon
  • 100 g kokosu
Przygotowanie
Ciasto:
Z mąki,cukru,margaryny,żółtek oraz proszku zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części (dużą,mniejszą  najmniejszą na posypkę).Wstawić do lodówki.
Szarlotka:
Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę i przesmażyć z cynamonem (ilość według uznania)
Na blasze wyłożonej pergaminem rozgnieść największą część ciasta,posmarować dżemem i wyożyć jabłka.Przykryć średnią częścią ciasta
Białka ubić na sztywno i dodać kokos,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na ciasto.
Na górę pokruszyć najmniejszą część ciasta i piec 45/50 min w temp. 180st.C




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz