Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 1 op cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto
- 1500 g jabłek
- 1/2 słoika dżemu
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- pergamin
- cynamon
- 100 g kokosu
Przygotowanie
Ciasto:
Z mąki,cukru,margaryny,żółtek oraz proszku zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części (dużą,mniejszą najmniejszą na posypkę).Wstawić do lodówki.
Szarlotka:
Jabłka umyć,obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę i przesmażyć z cynamonem (ilość według uznania)
Na blasze wyłożonej pergaminem rozgnieść największą część ciasta,posmarować dżemem i wyożyć jabłka.Przykryć średnią częścią ciasta
Białka ubić na sztywno i dodać kokos,delikatnie wymieszać.Wyłożyć na ciasto.
Na górę pokruszyć najmniejszą część ciasta i piec 45/50 min w temp. 180st.C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz