Przyszła mi ochota na coś pysznego...faworki już były a że długo babeczek nie robiłam więc trafiło się na babeczki!Dużo kakao,krem śmietankowy i wiśnia na torcie w postaci pysznych batoników jako dekoracji.Zapraszam na spróbowania :)
Składniki na kakaowe babeczki:
- 1 i ¼ szklanki* mąki pszennej
- ½ szklanki ciemnego kakao
- ¾ szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy,jajka roztrzepać z mlekiem i dodać olej,wymieszać.
Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy w 180 st.C około 20 minut
Składniki na śmietankowy krem:
- serek mascarpone 250 g
- serek naturalny typu philadephia
- kubeczek śmietany(moja była z biedronki 330 ml) 30%
- trzy łyżeczki żelatyny w proszku
- cukier puder według uznania
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku,mieszamy i studzimy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem ( u mnie 2 łyżki)
Serek philadelphia łączymy z mascarpone i całość mieszamy z śmietaną.
Na koniec do masy dodajemy żelatynę mieszamy i dekorujemy babeczki.
Całość schładzamy aby krem stał się gęsty.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz