czwartek, 28 stycznia 2016

Muffinki mocno czekoladowe

Muffiny mocnoooo czekoladowe!Cóż można chcieć więcej w tak deszzczową pogodę?
Przyszła mi ochota na coś pysznego...faworki już były a że długo babeczek nie robiłam więc trafiło się na babeczki!Dużo kakao,krem śmietankowy i wiśnia na torcie w postaci pysznych batoników jako dekoracji.Zapraszam na spróbowania :)

Składniki na kakaowe babeczki:
  • 1 i ¼ szklanki* mąki pszennej
  • ½ szklanki ciemnego kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • ½ szklanki  oleju
  • 1 szklanka  mleka
Przygotowanie:
Suche składniki łączymy,jajka roztrzepać z mlekiem i dodać olej,wymieszać.
Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do połączenia składników.
Pieczemy w 180 st.C około 20 minut

Składniki na śmietankowy krem:
  • serek mascarpone 250 g
  • serek naturalny typu philadephia
  • kubeczek śmietany(moja była z biedronki 330 ml) 30%
  • trzy łyżeczki żelatyny w proszku
  • cukier puder według uznania
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy odrobiną wrzątku,mieszamy i studzimy
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem ( u mnie 2 łyżki)
Serek philadelphia łączymy z mascarpone i całość mieszamy z śmietaną.
Na koniec do masy dodajemy żelatynę mieszamy i dekorujemy babeczki.
Całość schładzamy aby krem stał się gęsty.
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz