niedziela, 18 października 2015

Wilgotne ciasto dyniowe z lekkim budyniowym kremem

Dzień dobry w jesienny poranek :)

Sezon na dynie trwa w pełni dlatego postanowiłam zrobić coś dobrego właśnie przy użyciu tego warzywa.To moje pierwsze próby,ale jestem bardzo zadowolona.
Niedzielny poranek,słoneczko za oknem i unoszący się zapach cynamonu w domu...cóż można chcieć więcej?Zjeść pyszne ciasto :) !

Składniki na ciasto dyniowe:
  • 2 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl oleju
  • 2 szkl startej na tarce o grubych oczkach dyni (ok 200g)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku dopieczenia
Wykonanie:

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy.
Do puszystej dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cynamon,  startą dynię i olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki (25x35cm).
Pieczemy ok 50 min w 180st (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto kroimy na dwa blaty.

Składniki na krem:
  • 500ml mleka
  • pół szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki pszennej i 5 łyżek mąki ziemniaczanej (lub 2 budynie śmietankowe)
  • pół kostki masła
Wykonanie:
Z pół litra mleka odlewamy szklankę
Mleko zagotowujemy z cukrem.
Szklankę mleka mieszamy z mąką bardzo dokładnie,aby nie było grudek.
Po zagotowaniu mleka szybko wlewamy masę z mąki i energicznie mieszamy aby nie powstały grudki.Odstawiamy do wystygnięcia.
Do wystudzonego budyniu dodajemy miękkie masło i mikesujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Krem wykładamy na dolny blat i przykrywamy drugim.

Górę ciasta polewamy polewą czekoladową

Składniki:

  • 100g masła
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
Wykonanie:

Do małego garnuszka wlewamy gorącą wodę i cukier, podgrzewamy chwilkę aż składniki połączą się. Dodajemy masło pokrojone w kostkę i mieszam. Zestawiam z ognia już w trakcie rozpuszczania – ważne by nie przegrzać w tym momencie tłuszczu – mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia masła. 
Do garnuszka dodajemy teraz kakao i mieszamy trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekorujemy nią ciasto.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz