sobota, 24 października 2015

Tort Red Velvet

Jesienny zimny i deszczowy dzień a my mamy ochotę na coś słodkiego co pozwoli chociaż na chwilę zapomnieć o złej pogodzie i osłodzi nam popołudnie przy kawie...Co zrobić? Może coś innego,wyjątkowego,co jeszcze nie było?
Mniej więcej tak powstała koncepcja upieczenia ciasta Red Velvet za które zabierałam się już od dłuższego czasu ale w końcu!! To  była dobra decyzja..ciasto jest pyszne!!
Zapraszam do wypróbowania,zaskoczysz nie jednego domownika :)

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy na puch z cukrem,do jego rozpuszczenia.
Miksujemy i dodajemy po jednym jajku.
Przygotowujemy dwie miseczki.Do jednej dajemy maślankę i ekstrakt,mieszamy.
Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę,kakao,sodę oczyszczoną i barwnik.
Do jajecznej masy dodajemy przemiennie maślankę i mąkę,mieszając na wolnych obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do tortownicy 23 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka około 40 min.

Składniki na krem
  • Pół tabliczki białej czekolady
  • Pół tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
  • 250 g serka Philadelphia (2 opakowania)
  • 250 g mascarpone (1 opakowanie)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę szatkujemy na małe kawałeczki.
Serki i  cukier puder mieszamy na wolnych obrotach miksera i dodajemy czekoladę.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Gotowe ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
Czapka/górka która powstała rozkruszamy.
Na pierwszy blat dajemy pół kremu lub 3/4 przykrywamy drugim blatem rozprowadzamy resztę kremu i ozdabiamy górę pokruszonym czerwonym ciastem.
Smacznego :)



1 komentarz:

  1. Hej zapraszam do zabawy liebster blog i zachęcam do odpowiedzi,
    http://receptakuszczesciu.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń