Mniej więcej tak powstała koncepcja upieczenia ciasta Red Velvet za które zabierałam się już od dłuższego czasu ale w końcu!! To była dobra decyzja..ciasto jest pyszne!!
Zapraszam do wypróbowania,zaskoczysz nie jednego domownika :)
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 150 g miękkiego masła
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 300 ml maślanki
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy na puch z cukrem,do jego rozpuszczenia.
Miksujemy i dodajemy po jednym jajku.
Przygotowujemy dwie miseczki.Do jednej dajemy maślankę i ekstrakt,mieszamy.
Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę,kakao,sodę oczyszczoną i barwnik.
Do jajecznej masy dodajemy przemiennie maślankę i mąkę,mieszając na wolnych obrotach miksera.
Ciasto przelewamy do tortownicy 23 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Pieczemy w 180 st.C do suchego patyczka około 40 min.
Składniki na krem
- Pół tabliczki białej czekolady
- Pół tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
- 250 g serka Philadelphia (2 opakowania)
- 250 g mascarpone (1 opakowanie)
- 1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Czekoladę szatkujemy na małe kawałeczki.
Serki i cukier puder mieszamy na wolnych obrotach miksera i dodajemy czekoladę.
Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.
Gotowe ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty.
Czapka/górka która powstała rozkruszamy.
Na pierwszy blat dajemy pół kremu lub 3/4 przykrywamy drugim blatem rozprowadzamy resztę kremu i ozdabiamy górę pokruszonym czerwonym ciastem.
Smacznego :)
Hej zapraszam do zabawy liebster blog i zachęcam do odpowiedzi,
OdpowiedzUsuńhttp://receptakuszczesciu.blogspot.com/