Przepis nie jest trudny a bardzo efektowny,może jeszcze nie mam dużej wprawy w ozdabianiu ciast i tortów,ale uwierzcie mi ten smak wszystko wynagradza.
Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu.:)
1.Składniki na malinową galaretkę:
- pół kilograma malin (użyłam mrożonych)
- 4 łyżki cukru pudru (można użyć mniej)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 galaretki malinowe
Wykonanie:
Tortownicę 18 cm wykładamy folią spożywczą.
Rozmrożone maliny miksujemy
Galaretki rozpuszczamy w 150 ml wrzątku.
Do malin dodajemy cukier puder i sok z cytryny
Przecier mieszamy dokładnie z galareką przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do ściągnięcia.
2.Składniki na kakaowy biszkopt
- 120 gramów mąki
- 100 gramów cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C
Tortownicę 23 cm natłuszczamy,ale tylko dno i posypujemy mąką.
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i stopniowo dodajemy żółtka.Miksujemy aż masa będzie bardzo puszysta.Za pomocą szpatułki lub łyżki mieszamy olej i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Całość pieczmy około 20 min do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i formę upuszczamy z wysokości 20 cm na podłogę.
Czekamy do całkowitego wystudzenia.
3.Składniki na masę serową:
- 500 gramów mascarpone
- 500 gramów kremówki
- 5 łyżeczek żelatyny w proszku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- pół szklanki wrzątku
Wykonanie:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku do całkowitego rozpuszczenia.Odstawiamy do wystudzenia.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem,dodajemy po łyżce mascarpone,delikatnie mieszamy.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i bardzo szybko miksujemy na najniższych obrotach miksera tak aby składniki tylko dobrze się połączyły.
Na biszkopt układamy galaretkę i całość przykrywamy masą.
Smacznego! :)
Na koniec chciałabym jeszcze się pochwalić torcikiem od mojej najlepszej przyjaciółki.
Kawałeczek dla was :)
hej brakuje biszkopcików:) a twój był pyszny;***
OdpowiedzUsuń