czwartek, 10 września 2015

Rzeszowiak na talerzu :)

Witam wszystkich baardzo cieplutko.

Przez ostatnie dni w ogóle nie mam czasu dla samej siebie no i dlatego blog również jest trochę zaniedbany.Pomimo tego całego bałaganu udało mi się stworzyć takiego rzeszowiaka :)
Przepis nie jest skomplikowany,trochę czasu i serduszka a efekt nieziemski!
Biszkopt z białkową pianką przełożony lekkim kremem a na górze nutka czekolady,w sam raz na leniwy podwieczorek.
Ciasto przygotowane według przepisu na blogu niebo na talerzu.

Forma o wymiarach 25x30 

Składniki na piankę:

  • 7 białek (żółtka pozostawić do przygotowania kremu) 
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 10 płaskich łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • łyżka octu
  • 2 łyżki zmielonej kawy
Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Składniki na krem:
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki cukru lub cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 0,7 l mleka
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • pół tabliczki gorzkiej, mocno schłodzonej czekolady
Do nasączenia pół szklanki wody z cytryną,lekko posłodzoną.

Przygotowanie
1.Pianka
Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek,ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Kiedy piana białkowa będzie prawie sztywna,dodajemy cukier puder i ubijamy do momentu aż będzie lśniąca.Mąkę z proszkiem przesiewamy do piany i delikatnie mieszamy,dodajemy ocet,mieszamy i wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piankę posypujemy zmieloną kawą .
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C
2.Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,pod koniec dodajemy cukier.Następnie dorzucamy po jednym żółtku i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem,mieszamy delikatnie tak aby piana nie opadła.
Masę wykładamy łyżką na warstwę kawy i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut.
Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
3.Krem
Żółtka miksujemy z mąkami i szklanką mleka.Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem a pod koniec dodajemy masło.Mieszankę żółtek i mąki wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszamy.
Pod koniec mieszamy z sokiem z cytryny.

Ciasto kroimy pionowo na dwie części,mają powstać dwa równe paski.
Biszkopt nasączamy i jeden kawałek układamy biszkoptem do dołu.Nakładamy 2/3 masy przykrywamy drugim paskiem biszkoptem do góry.Resztę masy nakładamy na górę i posypujemy startą czekoladą.

Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało.

Smacznego :)




1 komentarz: