czwartek, 13 sierpnia 2015

Tarta z mlekiem kokosowym i borówkami

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Tak jak wcześniej wspomniałam,przy okazji urodzin upiekłam pyszny torcik,który jest już zamieszczony na blogu oraz tartę z mlekiem kokosowym i borówkami.

Dziś kolej na tartę!Zapraszam do wypróbowania przepisy,bo jest pyszna.Krem z wykorzystaniem mleka kokosowego jest bardzo podobny do budyniu jednak czuć delikatnie smak kokosu a borówki i skórka z limonki daje efekt orzeźwienia.

Składniki na ciasto kruche:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.Następnie smarujemy  blaszkę masłem i równomiernie rozkładamy ciasto.Nakłuwamy ciasto i pieczemy 25/30 min w temp. 190 st.C.Po upieczeniu ciasto w formie studzimy.

Składniki na krem:
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka krowiego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki cukru
Mleko krowie i kokosowe mieszamy razem i odlewamy pół szklanki,resztę doprowadzamy do wrzenia,dodajemy cukier,masło i mieszamy do rozpuszczenia.Mleko w kubku mieszamy z mąką i żółtkami za pomocą trzepaczki, wlewamy i energicznie mieszamy, krem będzie miał konsystencję budyniu.Zdejmujemy z palnika i równomiernie rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.

Na rozprowadzony krem dajemy skórkę otartą z limonki i układamy borówki.

Smacznego i udanych wypieków :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz