Zacznijmy od tortu!
Składniki;
Biszkopt rzucany:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru najlepiej drobny do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i wciąż ubijamy.Na koniec dodajemy po jednym żółtku i ubijamy po każdym żółtku.
Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno)
Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku przez około 30/35 min w temperaturze 170 st.C.Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika gorący i upuszczamy w formie na ziemię z około 30/40 cm.Studzimy w temperaturze pokojowej a następnie nożykiem oddzielamy boki od formy i dzielimy na 3 blaty.
Krem
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzątku,mieszamy do rozpuszczenia i dajemy do wystudzenia.
Śmietankę mocno schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem.Następnie dodajemy partiami ser mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką lub na najniższych obrotach mikserem do połączenia się składników.Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy.Całość schładzamy w lodówce.
Dodatkowo:
Przygotowanie torciku
Pierwszy blat nasączamy(w moim przypadku była to herbatka),możemy posmarować dżemem malinowym lub rozprowadzamy frużelinę owocową.przepis na domową frużelinę.
Następnie dajemy warstwę kremu i wsadzamy w krem borówki.Drugi blat biszkoptu,znów nasączamy,rozprowadzamy warstwę kremu i wsadzamy maliny.Kolejny blat ostatni,nasączamy,krem.Pozostały krem śmietankowy rozprowadzamy wokół torciku a na górze kładziemy maliny i owoce.
Tort jest pyszny,delikatny,wilgotny a owoce sprawiają,że jest w sam raz na letni podwieczorek.
Smacznego Kochani :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz