sobota, 1 sierpnia 2015

Domowa frużelina

Dzień dobry

Dziś będą dwa wpisy,ponieważ dosyć dużo nagromadziło mi się materiału przez te dwa dni i muszą się koniecznie z tym wszystkim podzielić.Przez jakiś czas moje wypieki i wszystko co robiłam w kuchni było nie udane..może to dlatego,że tak długo nic nie robiłam i wyszłam z wprawy..

Od kilku dni codziennie coś pieczę a że nie lubię robić czegoś dwa razy to za każdym razem przepis jest inny.Była tarta a dziś kolej na mocno czekoladowe ciacho z frużeliną z owoców leśnych oraz kremem kokosowym,dla mnie to połączenie doskonałe wyrazisty smak czekolady,lekko kwaśna frużelina i słodka warstwa kokosowa daje mieszankę wybuchową i niestety kaloryczną :)

Przepis na domową frużelinę

Składniki:

  • 500 g owoców (w moim przypadku była to mieszanka mrożonych owoców lesnych)
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • cztery łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody


Przygotowanie:

W garnuszku mieszamy owoce razem z cukrem.Podgrzewamy,aż cukier się całkowicie rozpuści.Dodajemy mąkę rozpuszczoną w wodzie,czekamy aż wszystko się zagotuję i zdejmujemy z palnika.

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody i czekamy aż napęcznieje.
Po napęcznieniu dodajemy do gorących owoców,mieszamy do całkowitego rozpuszczenia,ale nie możemy doprowadzić do wrzenia.Zdejmujemy z palnika i czekamy,aż frużelina wystygnie i będzie miała konsystencje żelu.


1 komentarz: