Szukałam i szukałam,ale nic ciekawego moje oko nie dostrzegło więc wpadłam na pomysł aby połączyć różne warstwy i stworzyć coś innego.
Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 8 łyżek kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- kilka kropli olejku waniliowego
- 240 ml wody
- 125 g masła
Do miski przesiewamy mąkę z kakao,sodą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier i wszystko mieszamy.W drugiej misce miksujemy jajka z maślanką i olejkiem.W małym garnuszku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy masło i sól.Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników delikatnie mieszając.Następnie dodajemy jaja z maślanką i starannie wszystko mieszamy.Ciasto przelewamy do formy 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
Frużelinę przygotowujemy według tego przepisu http://jagodowa-malina.blogspot.com/2015/08/domowa-fruzelina.html
Gęstą frużelinę rozprowadzamy na czekoladowym cieście.
Masa kokosowa
Składniki:
- 500 ml mleka
- pół szklanki cukru
- 200 g masła
- 250 g wiórków kokosowych
- 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie
Mleko należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie wsypujemy kokos i mieszamy do zgęstnienia masy około 10 minut.Do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszamy,aby masło się rozpuściło.Gotową masę dajemy do wystudzenia i przekładamy na owocową frużelinę.Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz