niedziela, 2 sierpnia 2015

Eksplozja smaku

Mocno czekoladowe ciasto z lekko kwaśną frużeliną otulone chmurą kokosu.To moja wersja ciasta idealnego.Chciałam zrobić coś co spowoduję eksplozję smaku przy każdym kęsie no i uważam,że sie udało.Nie mam pojęcia czy ktoś już takie ciacho wykombinował,może jestem pierwsza :)
Szukałam i szukałam,ale nic ciekawego moje oko nie dostrzegło więc wpadłam na pomysł aby połączyć różne warstwy i stworzyć coś innego.

Ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 8 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 240 ml wody
  • 125 g masła
Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę z kakao,sodą i proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier  i wszystko mieszamy.W drugiej misce miksujemy jajka z maślanką i olejkiem.W małym garnuszku podgrzewamy wodę i rozpuszczamy masło i sól.Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników delikatnie mieszając.Następnie dodajemy jaja z maślanką i starannie wszystko mieszamy.Ciasto przelewamy do formy 25x25 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.

Frużelinę przygotowujemy według tego przepisu                                                            http://jagodowa-malina.blogspot.com/2015/08/domowa-fruzelina.html

Gęstą frużelinę rozprowadzamy na czekoladowym cieście.

Masa kokosowa

Składniki:


  • 500 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 16 g cukru waniliowego


Przygotowanie

Mleko należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Następnie wsypujemy kokos i mieszamy do zgęstnienia masy około 10 minut.Do gorącej masy dodajemy masło i od czasu do czasu mieszamy,aby masło się rozpuściło.Gotową masę dajemy do wystudzenia i przekładamy na owocową frużelinę.Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz