Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- kilka kropelek aromatu waniliowego
- 3/4 szklanki maślanki
- 34 szklanki jagód
- 1 łyżka mąki
- 100 g poszatkowanej białej czekolady
Mąkę,proszek do pieczenia sodę i sól razem wymieszać
Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajko,aromat i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do maślanej masy dodajemy połowę mąki,krótko mieszamy.Dodajemy maślankę i resztę mąki.
Jagody oprószamy mąką i razem z białą czekoladą dodajemy do ciasta.Krótko mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wierzch posypujemy kokosem i pieczemy przez 60 min w 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz