wtorek, 4 sierpnia 2015

Jagodowe ciasto z białą czekoladą

Sezon na jagody już dawno rozpoczęty,więc coś trzeba upichcić z tych pysznych fioletowych kuleczek!W moim przypadku padło na ciasto z jagodami i białą czekoladą.Szybkie,proste,bez kremów.W sam raz na upalne popołudnie.Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego masła
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
Dodatkowo:

  • 34 szklanki jagód
  • 1 łyżka mąki
  • 100 g poszatkowanej białej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę,proszek do pieczenia sodę i sól razem wymieszać
Masło ucieramy z cukrem,dodajemy jajko,aromat i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Do maślanej masy dodajemy połowę mąki,krótko mieszamy.Dodajemy maślankę i resztę mąki.
Jagody oprószamy mąką i razem z białą czekoladą dodajemy do ciasta.Krótko mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia,wierzch posypujemy kokosem i pieczemy przez 60 min w 180 st.C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz