czwartek, 6 sierpnia 2015

Wiśniowa rozkosz

Witam wszystkich w ten gorący czwartek :)

Temperatura od rana nie do wytrzymania i tak już przez ostatnie kilka dni..miejmy nadzieję,że wszystko wróci do normy bo nawet w kuchni żar który leje się z nieba stwarza problemy...

Wczoraj mimo tak wysokiej temperatury zbierałam wiśnie w ogrodzie no i jak je wykorzystać?
Postanowiłam zrobić ciasto,może nie jest idealne na taką pogodę,ponieważ zawiera warstwę kremu,ale smak kwaśnych wiśni w połączeniu z ciastem kakaowym daje pyszny efekt końcowy.

Składniki:
Ciasto

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
Masa budyniowa

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 olejek śmietankowy
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Wierzch

  • 2 szklanki drylowanych wiśni
  • polewa czekoladowa
  • 1/4 kostki margaryny/masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2,3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz olej.Do ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i całość ubijamy na gładką masę.Ciasto przelewamy do formy 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 min. w temp 170 st.C.Każdy piekarnik może się różnić więc lepiej kierujmy się zasadą do suchego patyczka :)

1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem.W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń oraz skrobię ziemniaczaną tak aby nie było grudek.Kiedy mleko się zagotuje wlewamy powoli budyń i energicznie mieszamy do powstania konsystencji bardzo gęstego budyniu.Odstawiamy do wystudzenia.Po wystudzenia dodajemy 1/2 kostki margaryny oraz olejek śmietankowy całość miksujemy do powstania gładkiego kremu.

Wiśnie drylujemy,zasypujemy cukrem i odstawiamy do momentu aż puszczą sok.Następnie gotujemy w garnuszku na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i postanie dużo soku.Sok odlewamy do szklanki aby go wykorzystać do nasączenia.

Polewa czekoladowa:
Margarynę rozpuszczamy z cukrem i dodajemy wodę.Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy do zagotowania.Studzimy.

Biszkopt przecinamy na dwie równe części.Pierwszy blat nasączamy sokiem z  wiśni i rozprowadzamy masę budyniową.Przykrywamy drugim blatem,znów nasączamy biszkopt sokiem z wiśni i na górę kładziemy wydrylowane wiśnie.Całość polewamy obficie czekoladową polewa i wstawiamy do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz