Temperatura od rana nie do wytrzymania i tak już przez ostatnie kilka dni..miejmy nadzieję,że wszystko wróci do normy bo nawet w kuchni żar który leje się z nieba stwarza problemy...
Wczoraj mimo tak wysokiej temperatury zbierałam wiśnie w ogrodzie no i jak je wykorzystać?
Postanowiłam zrobić ciasto,może nie jest idealne na taką pogodę,ponieważ zawiera warstwę kremu,ale smak kwaśnych wiśni w połączeniu z ciastem kakaowym daje pyszny efekt końcowy.
Składniki:
Ciasto
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek oleju
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1 olejek śmietankowy
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 szklanki drylowanych wiśni
- polewa czekoladowa
- 1/4 kostki margaryny/masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2,3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku.Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę oraz olej.Do ciasta dodajemy 2 łyżki kakao i całość ubijamy na gładką masę.Ciasto przelewamy do formy 25x30 wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 min. w temp 170 st.C.Każdy piekarnik może się różnić więc lepiej kierujmy się zasadą do suchego patyczka :)
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem.W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budyń oraz skrobię ziemniaczaną tak aby nie było grudek.Kiedy mleko się zagotuje wlewamy powoli budyń i energicznie mieszamy do powstania konsystencji bardzo gęstego budyniu.Odstawiamy do wystudzenia.Po wystudzenia dodajemy 1/2 kostki margaryny oraz olejek śmietankowy całość miksujemy do powstania gładkiego kremu.
Wiśnie drylujemy,zasypujemy cukrem i odstawiamy do momentu aż puszczą sok.Następnie gotujemy w garnuszku na małym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i postanie dużo soku.Sok odlewamy do szklanki aby go wykorzystać do nasączenia.
Polewa czekoladowa:
Margarynę rozpuszczamy z cukrem i dodajemy wodę.Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kakao i mieszamy do zagotowania.Studzimy.
Biszkopt przecinamy na dwie równe części.Pierwszy blat nasączamy sokiem z wiśni i rozprowadzamy masę budyniową.Przykrywamy drugim blatem,znów nasączamy biszkopt sokiem z wiśni i na górę kładziemy wydrylowane wiśnie.Całość polewamy obficie czekoladową polewa i wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz