środa, 29 lipca 2015

Wielkie gotowanie

Dobry wieczór

Wielkie gotowanie...tak! Od rana w mojej kuchni panował bałagan a w powietrzu unosiły się przeróżne zapachy,które kusiły do podjadania.

Dzień rozpoczęłam od omleta z plastrami cukinii,pomidorem oraz zieloną papryką
Składniki:
-dwa jajka
-dwie łyżki mąki
-dwie łyżki pokruszonego twarogu
-szczypta soli
-oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Na patelnię dajemy odrobinę oliwy i wlewamy całą masę.Na górę kroimy ulubione dodatki u mnie była cukinia pomidor oraz papryka i kruszymy również dwie łyżki twarogu.Całość przykrywamy pokrywką zmniejszamy temperaturę i czekamy około 10 min aż wszystko się zetnie.Przekładamy na talerz i w moim przypadku opruszamy gęsto zieloną cebulką.

Kolej na obiad!
Dziś gościły u mnie w kuchni smaki orientalne.Przygotowałam kurczaka marynowanego w sosie Blue dragon Sweet Chilli & Garlic a do tego dorzuciłam trzy zmiksowane ząbki czosnku . Dodatkowo był makaron ryżowy oraz warzywa chińskie.
Składniki:
-sos Blue dragon Sweet Chilli&Garlic 
-trzy posiekane ząbki czosnku
-makaron ryżowy
-dwie duże piersi z kurczaka
-warzywa chińskie 

Przygotowanie
Sos mieszamy z czosnkiem,kurczak kroimy w kostkę, zalewamy sosem i mieszamy.Całość wstawiamy do lodówki na około 2/3 godziny.
Po tym czasie podsmażamy warzywa,makaron zalewamy wrzątkiem zgodnie z opisem na opakowaniu wyjmujemy kurczaka z lodówki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.Po przygotowaniu elementów wszystkie składniki wrzucamy do dużej patelni,mieszamy i lekko podsmażamy.
Najlepszym rozwiązaniem jest wok,niestety jeszcze go nie posiadam w swojej kuchni,więc w takich daniach radzę sobie z dużą patelnią.



 Deser po tak pracowitym dniu musiał mi wszystko wynagrodzić.Smoothie,które przygotowałam było przepełnione witaminami i smakowało wyśmienicie.Całość jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.A mieszanka słodkich i dojrzałych bananów w połączeniu z kwaśnymi malinami powoduję eksplozję smaków.

Składniki:
mus bananowy
-dwa mrożone banany
-pół jogurtu naturalnego
-łyżka brązowego cukru (ja z niego zrezygnowałam)
mus malinowy
-maliny
-1/4 szklanki mleka 
-dwie łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Zmrożone banany miksujemy blenderem z jogurtem.Maliny również miksujemy z mlekiem i jogurtem jednak ta warstwa będzie o wiele płynniejsza.Najpierw do szklanki wlewamy gęsty mus bananowy,następnie delikatnie dodajemy na wierzch mus malinowy i listek mięty.Gotowe!




Kolacja już tradycyjna,pyszna ziarnista bułeczka z szynką i najlepsza na  przeziębienia herbata z cytryną i miętą.

Cały dzień upłynął mi na gotowaniu co mnie bardzo cieszy,ponieważ wcześniej z powodu pracy miałam mało czasu co było przyczyną,że zaniedbałam swoją pasję.Jutro z samego rana zabieram się za tartę z jabłkami,chociaż wiem,że sezon na jabłka rozpoczyna się bardziej na jesień jednak po dzisiejszych zbiorach papierówek nie mogę się oprzeć.

Pozdrawiam i dobranoc!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz