Za dwa dni wigilia ...a my nie mamy pierniczków?
Mam na to sposób!
Szybkie,smaczne,pięknie pachną korzenną przyprawą i możemy je wcinać od razu po upieczeniu,ponieważ są miękkie :)
W tym roku robiłam już trzy porcje pierników z różnych przepisów,ale te wydają się najlepsze!
Składniki (około 100 szt)
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżki masła - rozpuścić
- 4 łyżki miodu - dodać do masła i wymieszać
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- przyprawa do piernika 40 - 60 g
- łyżeczka kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy,zagniatamy ciasto,wałkujemy i przy pomocy ulubionych foremek wycinamy wzory.Pierniczki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180ºC przez 7-8 minut.
Po wystudzeniu dekorujemy lukrem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz