Jesień już coraz bliżej,liście powoli zaczynają opadać,w ogródkach robimy porządki na zimę,temperatura wyraźnie spada a szczególnie odczuwamy to wieczorami kiedy trzeba zabrać rękawiczki i czapkę bo uczy robią się momentalnie czerwone.Nie zdziwię się kiedy zobaczę w najbliższym czasie na półkach sklepowych prezenty świąteczne,ale uwielbiam tą porę roku.Dla mnie jesień to nie tylko zimno,chmury,deszcz,ale to także czas spędzony w domu przy słodkich wypiekach,przy rodzinnie lub oglądając film pod cieplutką kołdrą.
Przez ostatnie dni dopadła mnie prawdopodobnie jesienna chandra dlatego nie ma nic lepszego od przyjaciółki babeczki,która poprawia humor szybciej niż nie jedna przyjaciółka :)
Przygotowałam babeczki o smaku snickersa,nigdy ich nie robiłam,ale jestem bardzo zadowolona z efektu,ponieważ na prawdę są wyśmienite!
Składniki na babeczki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 ml mleka
- 50 g masła
- 100 g cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- jajko
Przygotowanie:
Mąkę,proszek i sól przesiewamy.Do garnuszka wlewamy mleko,masło,cukier i ekstrakt.Podgrzewamy do rozpuszczenia i studzimy.
Do mąki wlewamy masę,dodajemy jajo i mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę na babeczki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Pieczemy około 25 min w temp. 190 st.C.
Składniki na krem:
- 150 g miękkiego masła
- 200 g masy krówkowej
- dwie duże łyżki masła orzechowego (można pominąć,chociaż krem jest wyraźnie orzechowy jak snickers)
Przygotowanie:
Masło,masa krówkowa i masło orzechowy ubijamy na puszystą masę.Wstawiamy do lodówki na ok.15 min.
Po upieczeniu babeczek robimy w środku dziurkę do której nakładamy pół łyżeczki masy krówkowej i zakrywamy wyciągniętym ciastem.Górę dekorujemy kremem,kawałkami snickersa oraz polewamy czekoladą.
Smacznego :*
Jesień to doskonały czas do robienia przetworów,oraz innych cudów którymi obdarzyła nas matka natura.Jeżeli chcielibyście zobaczyć ciekawe inspiracje o tematyce jesiennej zapraszam na bloga
http://receptakuszczesciu.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz