Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 25 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyża bułki tartej
- śliwki węgierki
Mąkę,proszek do pieczenia,pół szklanki cukry,margaryna i 5 żółtek dodajemy do sporej miski,wszystko dobrze zagniatamy.1/3 ciasta oddzielamy,zawijamy w folię i dajemy do zamrażalnika.Pozostałe ciasto rozwałkowujemy do prostokątnej formy moja miała 25x30.Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy śliwki,brzuszkami do dołu.Białka ubiamy z resztą cukru i równomiernie rozprowadzamy na śliwkach.Na wierzch ubitych białek ścieramy na tarce zamrożone ciasto.Całość pieczemy przez 45 min w 180 st.C.
Udanych wypieków! :)
wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuń