piątek, 21 sierpnia 2015

Kokosowe tartaletki

Kruche ciasto i dużo kokosu to dla mnie idealne połączenie a dodatkowo są borówki więc nic lepszego dla podniebienia dziś trafić mnie nie może :)
Całość jest bardzo szybka w przygotowaniu,pięknie się prezentuje no i ten smak....poezja!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g ziemnego masła
  • 1/4 szklanki cukru lub więcej to zależy od upodobań
  • żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy przez 30 min w lodówce.

Składniki na krem:
  • szklanka mleka kokosowego (jeśli takiego nie macie to spokojnie można dodać mleko krowie)
  • pół szklanki mleka krowiego
  • 25 g masła
  • 100 g wiórek kokosowych lub więcej.Wsypujemy taką ilość aby krem był dostatecznie gęsty.
Mleka mieszany stawiamy na piecu w garnuszku,dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.Po zagotowaniu wsypujemy wiórki i co jakiś czas mieszamy aż mleko wsiąknie w kokos a masa będzie gęsta.Całość studzimy.

Po upływie 30 minut wyciągamy ciasto i wylepiamy foremki.W moim przypadku starczyło na 4 więc akurat cała rodzinka skorzystała.Widelczykiem nakłuwamy dno i pieczemy do uzyskania pięknego brązowego koloru około 20/25 min w temp 180 st.C

Wyciągamy,studzimy tarteletki i nakładamy do środka krem kokosowy.Na górę proponuję wrzucić kilka borówek lub malin co nada lekko kwaśny smak.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz