Na koniec tego długiego,przynajmniej dla mnie długiego dnia-przynoszę tartę mocno kokosową z budyniem na mleku kokosowym z bitą śmietaną z mnóstwem kokosu no i kruchutki spód.Całość jest rewelacyjna.Tarta nie jest za słodka,baaardzo kokosowa no i na koniec...JEST PYSZNA! Po obiadku od razu poszedł ogromny kawał do kawy!
Zapraszam !
Składniki na ciasto kruche:
- 180 g. mąki pszennej
- 100 g.zimnego masła
- 50 g.cukru pudru
- jedno żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy,dodajemy zimne masło,szczyptę soli,żółtko,cukier puder oraz wodę i szybko zagniatamy.Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min do lodówki.
Formę do tarty smarujemy masłem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C
Formę do tarty wykładamy ciastem cieniutko ja miałam dno i lekko boki,nie do końca.
Pieczemy około 30 min do zezłocenia.Możemy obciążyć ciasto aby było proste po upieczeniu,chociaż ja tego nie zrobiłam a i tak wyszło równiutkie.Ciasto studzimy.
Składniki na budyń kokosowy:
- 5 żółtek
- 100 g.drobnego cukru
- 40 g.mąki pszennej
- 10 g.skrobi ziemniaczanej
- 400 ml mleka kokosowego
Żółtka i cukier miksujemy,dodajemy 50 ml mleka,mąki i mieszamy mikserem aby nie było grudek.Resztę mleka gotujemy i wlewamy masę,szybko mieszamy do zgęstnienia aby powstał gładki budyń.Ciepły wylewamy na spód.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na warstwę śmietankową:
- 300 ml śmietanki 36 %
- Dwie łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem,do ubitej śmietanki dodajemy pół szklanki wiórków kokosowych.Masę nakładamy na budyń.
Całość posypujemy resztą wiórek.
niemalże polizałam zdjęcie:D przepysznie wygląda.
OdpowiedzUsuń